Professionele voetbalspelers in binnen- en buitenland krijgen regelmatig te maken met achterstallige betalingen. De voetbalclub / werkgever komt bijvoorbeeld in financiële moeilijkheden en heeft enkele maanden het loon van de voetbalspeler niet meer uitbetaald. Wat zijn de mogelijkheden van een voetbalspeler in dergelijke situatie?

 

Achterstallige betalingen

Ten eerste beschikt de voetbalspeler over de mogelijkheid om via een specifieke procedure van FIFA de club aan te spreken. Artikel 12bis RSTP bepaalt namelijk dat een club door FIFA een sanctie opgelegd kan worden indien deze meer dan 30 dagen niet aan haar betalingsverplichtingen ten aanzien van de voetbalspeler voldoet.

 

Belangrijk is wel dat de voetbalspeler voorafgaand aan het inleiden van deze procedure, de club schriftelijk in gebreke moet stellen. De club beschikt vervolgens over 10 dagen om alsnog de nodige betalingen uit te voeren.

 

Indien blijkt dat de club ook na deze termijn van 10 dagen de betaling niet uitvoert, kan FIFA een sanctie opleggen. Dergelijke sanctie kan een waarschuwing, een boete of zelfs een schorsing om nieuwe spelers te registreren, inhouden. FIFA heeft sinds kort ook een website gelanceerd die deze schorsingen weergeeft.

 

Eenzijdige contractbeëindiging door voetbalspeler

De voetbalspeler beschikt in bepaalde gevallen ook over de mogelijkheid om zijn contract eenzijdig te beëindigen. De voetbalspeler moet hiervoor over een gegronde reden te beschikken. De beëindiging moet namelijk voldoen aan de voorwaarden van artikel 14bis van de FIFA RSTP.

 

Artikel 14bis FIFA RSTP stelt dat als een club een voetbalspeler minstens twee maandlonen niet uitbetaald, de speler over een gegronde reden beschikt om zijn arbeidsovereenkomst eenzijdig te beëindigen. Hij moet hierbij wel opnieuw de club schriftelijk in gebreke stellen. De club beschikt vervolgens over 15 dagen om alsnog de verschuldigde vergoedingen uit te betalen. Indien de club de betalingen niet uitvoert, kan de voetbalspeler het contract eenzijdig beëindigen. Deze eenzijdige beëindiging wordt steeds gezien als een ernstige contractbreuk in hoofde van de club.

 

Vergoeding voor de voetbalspeler

Bij zo’n eenzijdige contractbeëindiging heeft de speler steeds recht op een vergoeding conform artikel 17 RSTP.

 

Ten eerste heeft de voetbalspeler recht op de achterstallige salarissen die betrekking hebben op de periode vóór zijn eenzijdige contractopzegging.

 

Daarnaast zal nog een bijkomende vergoeding betaald moeten worden door de club aan de voetbalspeler. De grootorde van deze bijkomende vergoeding wordt bepaald op basis van artikel 17, §1 van de FIFA RSTP.  Hiervoor zal men eerst kijken of er tussen de voetbalspeler en de club een onderlinge overeenkomst bestaat die een vergoeding voorziet voor dergelijke situaties van contractbreuk. Indien een onderlinge overeenkomst bestaat, wordt deze toegepast.

 

Bij gebrek aan zo’n overeenkomst maakt men een onderscheid:

 

  • een speler gaat geen nieuwe arbeidsovereenkomst aan met een nieuwe club;
  • een speler tekent wel een nieuw contract bij een andere club.

Als de voetbalspeler geen nieuwe arbeidsovereenkomst tekent bij een andere club, of dit doet na afloop van het oude contract, heeft hij recht op een vergoeding begroot op de restwaarde van het verbroken contract. In het andere geval, zal hij recht hebben op een vergoeding die bestaat uit de restwaarde van diens verbroken contract, verminderd met de waarde van de nieuwe arbeidsovereenkomst voor de resterende duur van het oude contract.

 

Daarbovenop zal de voetbal speler recht hebben op een extra (schade)vergoeding van drie maanden loon. In extreme omstandigheden kan dit zelfs oplopen tot zes maanden loon. De vergoeding kent echter een absolute grens, zijnde de restwaarde van het verbroken contract.

 

Verdere vragen? Aarzel niet om ons te contacteren via het nummer 09/334.94.70, via het contactformulier of via sport@everest-law.be.