De Koninklijke Belgische Biljartbond (KBBB) is opnieuw veroordeeld in een juridisch conflict over schending van het mededingingsrecht. In deze zaak trad meester Mathieu Baert op als advocaat van GDM Sports, een belangrijke speler in de biljartsector. Het Brusselse Hof van Beroep bevestigde dat de KBBB zich schuldig heeft gemaakt aan “kwade trouw” bij het organiseren van aanbestedingen voor biljartmateriaal. Al jarenlang weigert de bond haar beleid en organisatie af te stemmen op het Europese mededingingsrecht.

 

Langdurig juridisch conflict

Het geschil draait om de aanbesteding van carambolebiljartmateriaal, zoals biljartballen en -tafels. De KBBB kiest traditioneel voor vaste leveranciers zoals NV Saluc en BV Verhoeven Biljartfabriek. Concurrent GDM Sports betwist deze keuzes echter en stelt dat ze de concurrentie uitsluiten. De Leuvense ondernemingsrechtbank gaf GDM Sports eerder al gelijk.

 

In 2022 organiseerde de bond een nieuwe aanbesteding, maar de rechtbank bestempelde deze als een “schijnvertoning”. Het bleek dat de KBBB al vóór de officiële procedure een contract had afgesloten met NV Saluc. Het Brusselse Hof van Beroep bevestigde dit oordeel, waardoor de eerder opgelegde dwangsom van €1.000 per dag, met een maximum van €100.000, van kracht blijft.

 

Scherpe kritiek op de biljartbond

Volgens het hof heeft de KBBB “de mededinging kunstmatig beperkt” en de aanbestedingsregels zo opgesteld dat voorkeursleveranciers werden bevoordeeld. Het hof stelde dan ook dat de KBBB de aanbesteding ‘duidelijk’ ontwierp ‘met als doel geprefereerde spelers als Saluc en Biljartfabriek Verhoeven ten onrechte te bevoordelen’. Deze handelswijze heeft geleid tot forse kritiek op het gebrek aan transparantie en eerlijkheid binnen de bond.

 

De toekomst van mededingingsrecht in de sportsector

Hoewel de KBBB aangeeft akte te nemen van het arrest en een nieuwe aanbesteding heeft georganiseerd, blijft GDM Sports ook deze betwisten. Deze zaak benadrukt het belang van eerlijke concurrentie in de sportsector. Niet alleen het organiseren van een aanbesteding is belangrijk; ook zorgvuldigheid en naleving van mededingingsregels zijn cruciaal.

 

Het dient alvast onderstreept te worden dat dit opnieuw een belangrijke uitspraak is in het groeiend belang van het mededingingsrecht in de sportwereld. Sportfederaties handelen niet in overeenstemming met de mededingingsrechtelijke verplichtingen door het louter organiseren van een aanbesteding. Sportfederaties moeten eveneens de nodige zorgvuldigheid aan de dag te leggen en eerlijke concurrentie waarborgen.

 

Wenst u meer te lezen over deze zaak? Hieronder vindt u aanvullende artikelen die deze zaak verder uiteenzetten:

 

Verdere vragen? Aarzel niet om ons te contacteren via het nummer 09/334.94.70, via het contactformulier of via sport@everest-law.be.